Diğer Proje Ortaklıkları

Cost Action CA22116 - The Great Leap. Multidisciplinary approaches to health inequalities, 1800-2022 (GREATLEAP)

                                                                                  


Sağlıkta derinlere uzanan yapısal eşitsizlikler bugüne kadar toplumun karşılaştığı en tutarlı ve acil zorluklardan biri olmuştur. COVID19 salgını gibi son olaylar, gelecek nesiller için bu zorluğun üstesinden gelmek için yeni araştırmalara, içgörülere ve eylemlere olan acil ihtiyacın altını çiziyor. COST Misyonunu benimseyen The Great Leap, Avrupa ve ötesindeki bölgeler ve ülkeler arasındaki sağlık eşitsizliklerinin kökleri ve etkenleri hakkında daha iyi bir anlayış kazanmak için tarihsel bir perspektiften benzersiz, çok disiplinli bir yaklaşım benimsiyor. Bu misyona ulaşmak için Büyük Atılım, (1) bireysel düzeydeki tarihsel ölüm nedeni verilerinin ilk uluslararası karşılaştırılabilir veri kümesini, (2) yenilikçi analitik araçları oluşturmak için uzmanlığı, teknikleri, içgörüleri ve verileri bir araya getirecek uluslararası, çok disiplinli bir ağ oluşturur (3) bu bilgilerin mevcut halk sağlığı politikası ve uygulamalarında nasıl kullanılabileceğine dair içgörüler sunar.

Ağ, tarih, sosyal bilimler, yaşam bilimleri ve epidemiyoloji alanlarında geniş bir yelpazedeki akademik uzmanlığı içerir ve istatistik ofisleri ve ulusal arşivler de dahil olmak üzere üniversite, araştırma, hükümet ve (uluslararası) sağlık kurum ve kuruluşlarını içerir. The Great Leap, bu benzersiz, çok disiplinli ve çeşitliliğe sahip ağın güçlü yanlarını güçlendirerek, Avrupa ve ötesindeki bölge ve ülkelerdeki sağlık eşitsizliklerinin tarihsel köklerine ve itici güçlerine ilişkin çığır açıcı bilgiler üretmeyi amaçlıyor.

Proje web sitesi: https://www.cost.eu/actions/CA22116/ 

Öğretmen Adaylarına Biyoetik Eğitimi: Disiplinlerarası Bir Biyoetik Eğitimi Programı Geliştirme Odaklı Eylem Araştırması 

 
 
Eğitim ve Tıp Fakülteleri ile ortak 

Dr. Semra Tican Başaran yürütücülüğünde TUBİTAK 3005 Projesi (2022) kapsamında desteklenmekte olan bu projede birincil olarak Biyoetik Eğitimi (BEE) ile öğretmen adaylarının biyoetik konularla ilgili bilgi, beceri ve tutumlarının geliştirilmesi ve biyoetik konuların öğretimine yönelik gerekli pedagojik yeterliklerin kazandırılması, ikincil olarak ise öğretmen adaylarına verilecek olan biyoetik eğitimini sistematik hale getirecek bir Biyoetik Eğitimi Programı’nın (BEEP’in) geliştirilmesi amaçlanmaktadır. 

Proje web sitesi: http://biyoetikegitimi.mu.edu.tr/tr

2. LeAn: Çoklu Veriye Dayalı Öğrenme Analitikleri ile Öğrenme Davranışları ve Sosyo-Demografik Özellikler Üzerinden Öğrenme Performansının Analizi

 
Eğitim ve Mühendislik Fakülteleri ile ortak

Bu çalışma grubu farklı çalışma alanlarından araştırmacıların bir araya geldiği bir çalışma grubudur. Dr. Müge Adnan yürütücülüğünde LeAn Lab Çalışma grubu tarafından hazırlanan TÜBİTAK 3005 ve TÜBİTAK 2209-A başvuruları yapılmış, TÜBİTAK 2237-A hazırlığı devam etmektedir. Bu çalışmalar kapsamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) ve Ders  Yönetim Sistemi (DYS) veri tabanında yer alan verilerin veri madenciliği ve makine  öğrenmesi metotları kullanılarak öğrenme analitiği ve veri bilimi kapsamında anlamlı bilgiye  dönüştürülmesi, bu doğrultuda öğreten ve öğrenciye geri bildirim ve öneriler sunabilen  veriye dayalı bir sistem/model geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Proje web sitesi: http://www.leanlab.mu.edu.tr/tr

3. Sıkmalı somun üretiminde en uygun sıkma ve sökme tork değerlerinin belirlenmesi için deney tasarımı yöntemlerini kullanan bir yazılım geliştirilmesi

 
 
Norm Somun ile ortak

Endüstriyel bağlantı elemanları üretimi, birçok sektör için kritik önem taşıyan bir sanayi koludur. Ülkemizde 1920’li ve 30’lu yıllarda sadece somun ve cıvata üretimiyle başlayan bu sanayi kolu günümüzde tüm dünyaya pek çok farklı ürün ihraç edebilen öncü bir sektör haline gelmiştir. Bu projede sektörün öncü firmalarından Norm Somun firması ile ortaklaşa çalışarak sıkmalı somun üretiminde en uygun sıkma ve sökme tork değerlerinin belirlenmesi için deney tasarımı yöntemlerini kullanan bir yazılım geliştirilmesi planlanmaktadır. 
Sektörün artan ihtiyaçları ve giderek daha da zorlayıcı hale gelen rekabet ortamı somun üretiminde teknolojik çözümler kullanmayı, süreçlerin yapılarının daha hızlı ve daha etkin incelenmesini ve optimal üretim şartlarının bilimsel yöntemlerle belirlenmesini gerektirmektedir. Bu bağlamda, proje ile bağlantı elemanları içinde güvenlik sağlaması boyutuyla öne çıkan sıkmalı somun üretimi istatistiksel modelleme ve deney tasarımı yöntemleri ile ele alınacaktır. 

Proje kapsamında geliştirilecek olan açık kaynak kodlu yazılım ile firmanın üretim sürecini optimal koşullara getirmek için gerçekleştireceği denemelerin bilimsel yollarla yapılması, otomatik olarak analiz edilmesi ve raporlanması mümkün olacaktır. Bu yazılım, sıkmalı somun üretiminde sıkma ve sökme tork değerlerini büyük ölçüde etkileyen kaplama ve lak çeşitlerinin performans üzerine etkilerini ortaya çıkarmanın ve optimal üretim parametrelerini her bir ürün için belirlemenin yanında, yeni ürünlerin ve başka bağlantı eleman gruplarının da bilimsel temellere uygun olarak çalışılmasını sağlayacaktır. Proje, Gül Çetinkaya yürütücülüğünde TUBİTAK 2209 B Projesi (2021) kapsamında desteklenmektedir.

4. Talaşlı İmalatta Titreşim ve Kesme Kuvveti Esaslı Takım Aşınmasının Veri Bilimi Yöntemleri ile İzlenmesi ve Tahmini


 
 
Nesan Otomotiv ile ortak

 Bu projede sektörün öncü firmalarından NESAN Otomotiv A.Ş. firması ile ortaklaşa çalışarak titreşim ve kesme kuvveti esaslı takım aşınmasının veri bilimi yöntemleri ile  izlenmesi ve tahmini üzerine çalışmalar yapılması planlanmaktadır. Bu bağlamda, proje ile talaşlı imalatta takım aşınması problemi istatistiksel modelleme ve makine öğrenmesi yöntemleri ile ele alınacaktır. Proje kapsamında geliştirilecek olan açık kaynak kodlu yazılım ile firmanın üretim sürecini optimal koşullara getirmek için gerçekleştireceği denemelerin bilimsel yollarla yapılması, otomatik olarak analiz edilmesi ve raporlanması mümkün olacaktır. Bu yazılım, takım aşınmasına neden olan etkileri ortaya çıkarmanın yanında, takım değişim zamanı tahmininin de bilimsel temellere uygun olarak yapılmasını sağlayacaktır. Bu sektöre özel olarak geliştirilmiş bir takım aşınması yazılımı bulunmadığından yazılım sektör ihtiyaçlarına hitap edebilecek teknolojik özelliklere sahip olma potansiyeline sahiptir. 

NESAN Otomotiv A.Ş. firması ile ortaklaşa yapılacak çalışma sonucu ilk versiyonu ortaya çıkacak olan yazılım sadece tek bir tezgahta değil şirketin makine parkurundaki farklı özellikteki pek çok tezgahta da kullanılma potansiyeline sahip olacaktır. İlerleyen aşamalarda NESAN grubuna bağlı diğer şirketler, üretim süreçleri, tedarikçiler ve otomotiv parçaları üreten diğer firmalar da bu yazılımı etkin olarak kullanma potansiyeline sahip olacaklardır. 

Proje, yürütücüsünün önderliğinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İstatistik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Eralp Doğu akademik ve NESAN Otomotiv A.Ş. sanayi danışmanı olmak üzere yürütülecektir. Proje, Efe Can Ergene yürütücülüğünde TUBİTAK 2209 B Projesi (2022) kapsamında desteklenmektedir. Helin Korkut projede araştırmacı olarak yer almaktadır.